Onzekerheid en faalangst

therapie-abcoude-emdr-karin-kruisweg

Wanneer is het een probleem?

Iedereen is wel eens onzeker of bang om te falen, vooral in onbekende situaties. Dat is heel normaal en hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan zijn dat je zo onzeker of faalangstig bent dat je steeds meer situaties uit de weg gaat en je in je dagelijks functioneren belemmerd wordt.

Misschien heb je in het verleden negatieve ervaringen meegemaakt en is daardoor je zelfvertrouwen beschadigd.

Het kan ook zijn dat je last heb van een negatief zelfbeeld, van een negatieve overtuiging over jezelf, zoals: “Ik ben niet de moeite waard”, “Ik ben dom”, ”Ik ben niet goed genoeg”.

Deze overtuiging kan vervolgens weer leiden tot een gevoelens van schaamte, schuld, hopeloosheid, machteloosheid, vertwijfeling, angst, passiviteit of boosheid en maken dat je je nog slechter voelt.

Hoe ga ik te werk?

Samen gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken van je onzekerheid, faalangst en/of negatieve zelfbeeld. Door gesprekken en oefeningen krijg je meer inzicht in de rol die jouw gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties hierbij spelen.

Ook kan ik je praktische ondersteunende oefeningen meegeven die je kunnen helpen om je steviger te voelen in moeilijke situaties en beter te ontspannen wanneer dat nodig is.

Vaak zijn er aanwijsbare gebeurtenissen die ervoor gezorgd hebben dat je zo negatief over jezelf bent gaan denken. Soms zijn dit traumatische jeugdervaringen. Ook kunnen recentere nare ervaringen een rol spelen.


EMDR-therapie

Als er sprake is van nare gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van jouw negatieve zelfbeeld, werk ik vaak met EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), een zeer effectieve therapie bij onverwerkte ervaringen.

Door de verwerking van deze ervaringen met EMDR komt er meer ruimte voor positieve herinneringen en gedachten over jezelf. Vervolgens ga je stapje voor stapje oefenen met allerlei situatie die je lastig vindt, waardoor je zelfvertrouwen groeit.

In mijn praktijk ben je cliënt, geen patiënt. Ik ondersteun jou met mijn expertise en methodieken opdat jij opnieuw in je kracht komt te staan.

Bij mijn integrale aanpak sta jij ‘de mens als geheel’ centraal. Afhankelijk van jouw hulpvraag en jouw welbevinden kiezen we de meest aangewezen methodieken. We doen wat jij op dat moment nodig hebt.

Wil je je graag zekerder leren voelen en je meer ontspannen met jezelf? Neem gerust contact met me op.

Karin Kruisweg
Geregistreerd bij VIT en RBCZ