Angst, paniek en fobie

therapie-abcoude-emdr-karin-kruisweg

Wat is angst

Iedereen voelt zich wel eens bang, gespannen, zenuwachtig of angstig. Angst is in vele gevallen een normale reactie. Het is een oud natuurlijk mechanisme waardoor de mens adequaat kan reageren op gevaar.

Wanneer ons gevoel van angst niet in verhouding staat tot de functie die het zou moeten vervullen en het ons leven gaat beheersen omdat het effect heeft op ons gedrag, denken en fysieke gewaarwordingen spreken we van angstklachten of een angststoornis.

Vormen van angst:

• Angst om te falen (faalangst)

• Angst in gezelschap (sociale angst)

• Angst voor concrete situaties, plaatsen, dieren, enz. (fobie)

• Angst in verschillende situaties en over van alles en nog wat piekeren (gegeneraliseerde angst)

• Posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is een stoornis die zich voordoet ten gevolge van een ingrijpende gebeurtenis waarbij zich angstklachten ontwikkelen.

• Worden overvallen door een heftige angst die plotseling opkomt (paniekaanval)

Bij angst, paniek, fobie weten we rationeel vaak wel dat het niet nodig is om bang te zijn. En tóch is dat gevoel aanwezig. Het ervaren van angst is vervelend, ook de angst dat die angstige gevoelens misschien wel zullen terugkomen zorgt voor spanning. Dit noemen we angst voor de angst.


Mijn aanpak

Samen kijken we wat de onderliggende oorzaken zijn van je klachten. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van angstklachten en paniekaanvallen.

Vaak is het een combinatie van sociale biologische en psychische factoren. In sommige families komen angstklachten meer voor dan in andere. Er is dan sprake van een bepaalde gevoeligheid voor angst, zorgelijkheid en stress.

Opvoeding kan ook van invloed zijn. Als ouders zelf angstig zijn, en ook als zodanig handelen, kun je je aanleren om ook op die manier te reageren.

Een andere factor die een grote rol kan spelen is stress en stressgevoeligheid. Als je lange tijd onder stress staat dan kan je spanningsniveau hoog worden. Bij veel van mijn cliënten met angst en paniek klachten speelt dit.

Tenslotte kunnen ernstige angst en paniekklachten ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis.
Afhankelijk van jouw hulpvraag, de onderliggende oorza(a)k(en) en jouw welbevinden kiezen we de meest aangewezen methodieken.

Bij mijn integrale aanpak sta jij, vanzelfsprekend, als mens centraal. In mijn praktijk ben je cliënt, geen patiënt. Ik ondersteun jou met mijn expertise en methodieken opdat jij opnieuw in je kracht komt te staan. We doen wat jij op dat moment nodig hebt.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen, neem dan contact met mij op.

Karin Kruisweg,
Geregistreerd bij VIT en RBCZ